RONDETAFELS

TIMING

We starten om 15u.

 

MUNTPUNT

Munt 6, 1000 Brussel

rondetafels

Elk thema wordt toegelicht door een moderator en verrijkt door typische Brusselse voorbeelden. 

Als deelnemer kan je elkaar inspireren met eigen ervaring en vragen.

De rondetafels zijn 3-talig.

keuze

Kies 1 van de 2 thema's  en schrijf je in.

VERSLAG

Moeilijk om te kiezen?

Achteraf krijg je een samenvatting van beide rondetafels.

GEMEENSCHAPSINFRASTRUCTUUR TERUGGEVEN AAN DE BURGER

Burgerinitiatieven zijn vaak op zoek naar een plek om activiteiten te ontwikkelen. Gelukkig kijken veel beheerders van gemeenschapsinfrastructuur met grote belangstelling naar de dynamiek die burgers in de stad injecteren. Zij vragen zich af of ze hun deuren meer kunnen open zetten voor die bottom-up energie. Hoe zorg je ervoor dat alle bewoners of gebruikers mede-eigenaar worden van en zorg dragen voor de ruimte die ze delen? Hoe creëer je dialoog, ontmoeting en dynamiek tussen de verschillende groepen die de ruimte delen?

 

We plaatsen organisaties en burgerinitiatieven samen die hun ruimtes gebruiken om de buurt te betrekken. Vier sprekers stellen hun initiatief voor. Daarna kan je met hen in gesprek gaan.

Moderator: Barbara Fruyt| Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel

Praktijk: Brecht Geukens | Project Dynamo van GC De Kriekelaar

Praktijk: Indirah Osumba | PLOEF!

Praktijk: Marianne Crezee| Quartier en Action 

Praktijk:  Lieven Monserez | Buurthuis Bonnevie

VOLZET

BURGERINITIATIEVEN ONDERSTEUNEN EN EEN STEM GEVEN. HOE PAK JE DIT BEST AAN?

Burgerinitiatieven ondersteunen en een stem geven. Hoe pak je dit best aan? Waar hebben burgerinitiatieven echt behoefte aan? Hoe bereik je hen? Hoe werk je samen? Hoe haal je het beste uit de buurt?!

ABCD staat voor ‘asset-based community development’, ontwikkeling op basis van de troeven van een buurt.  Chloé Mercenier  vertrekt vanuit de diepe overtuiging dat ook volksbuurten hun talenten, motivaties, hun leidersfiguren hebben. Het project CitizenDev/Connecteurs Athenée test deze methode voor het eerst in Brussel. Liever dan passief te wachten op bewonersinitiatief, gaan we bij deze methode in gesprek met de wijk en leggen we linken tussen mensen die iets te bieden hebben voor hun gemeenschap. Zo helpen we initiatieven ontstaan van onderuit. Momenteel begeleiden we binnen dit project een 20-tal bewonersinitiatieven. Het project CitizenDev loopt in drie verschillende gemeenschappen, waarbij elke gemeenschap haar eigen specifieke karakter heeft. Op die manier kunnen we zien in welke omstandigheden de methode de beste resultaten oplevert.  

Moderator: Piet Van Meerbeek | BRAL 

Onderzoek en praktijkvoorbeelden: Chloé Mercenier (ULB) | Connecteursixelles

Praktijkvoorbeeld:  Matongewijk in Elsene|Connecteur Matonge 

Praktijkvoorbeeld: Hans Eelens | Duurzaam Wijkcontract Jonction & Les Marolles
 

VOLZET

Please reload